Протипоказання до МРТ

МРТ діагностика абсолютно безпечна для людини. Не варто боятися МРТ так само, як ми не боїмося мобільних телефонів. Принципи їх роботи схожі, тільки магнітне поле апарату МРТ, звичайно, набагато сильніше.

Деякі побоюються, що магнітно-резонансна томографія пов'язана з опроміненням, як рентген. Особливо враховуючи, що саме фізичне явище, на якому заснована діагностика, називається ядерний магнітний резонанс. Насправді мається на увазі вплив магнітного поля на ядра ваших атомів водню. Тому до радіації МРТ не має ніякого відношення, пацієнт не опромінюється. Тому проходити обстеження можна так часто, як ви хочете, обмежень немає.

Вагітні жінки і діти

Цю процедуру можуть рекомендувати для обстеження дітей і немовлят. Але є певні складності, так як діти молодше 4 років не зможуть лежати нерухомо під час всього обстеження. Якщо потрібно зробити МРТ маленькій дитині, можуть застосувати наркоз. Але в нашому центрі це не практикується.

Вагітні жінки також можуть пройти МРТ, хоча і з застереженням, що в перший триместр робити її можна тільки в разі крайньої необхідності. Фактичних випадків шкоди для ембріона не виявлено, але повна безпека не доведена. Контрастну речовину не можна вводити на будь-якому терміні вагітності. МРТ може бути зроблена без контрасту, що є перевагою, якщо жінці потрібно обстеження судин мозку.

Протипоказання до МРТ

Не турбуйтеся, протипоказань до процедури не так багато, як здається. Відмовляють пацієнтам лише в рідкісних випадках. Основна причина - металеві об'єкти (імпланти) в тілі.

  • кардіостимулятори - це абсолютне протипоказання до проведення МРТ. У магнітному середовищі їх робота порушується. Так само, як і робота будь-яких стимуляторів головного або спинного мозку;
  • металеві кліпси на життєво важливих органах, які залишилися після операції, також можуть бути несумісні з МРТ. Якщо вони зроблені з безпечних матеріалів, про це потрібно взяти висновок у лікаря;
  • що стосується інших імплантів, відповідь неоднозначна. Проконсультуйтеся з лікарем, дайте йому всю інформацію про стан вашого здоров'я. До кожного імпланту додається паспорт, де чітко зазначено, чи може пацієнт з ним проходити МРТ;
  • вага пацієнта понад 120 кг.

Важливо! Якщо у пацієнта в тілі є куля, уламки, дріб, металева стружка, то МРТ робити не можна. Щодо татуювань і перманентного макіяжу проконсультуйтеся з лікарем МРТ.

Магнітно-резонансна томографія - сучасний інформативний метод обстеження. Наш високопольний томограф Philips Intera 1,5 Тесла - прогресивна діагностична технологія. На сайті ви дізнаєтеся більше про саму діагностику, можливості апарату МРТ і хвороби, які діагностуються на ранніх стадіях і успішно лікуються.


Залишилися питання?

Наші адміністратори дадуть відповідь на будь-яке питання щодо послуги